sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Riisirullia

Päätettiin herra Norkun kanssa kokeilla riisirullien tekemistä. Rullat ovat alunperin vietnamilaista herkkua, mutta me päätimme ottaa rennosti ja rullata mitä mieli teki. Rullaaminen osoittautui kivaksi ja sosiaaliseksi kokkaamiseksi ja huomattavasti vähempitöisemmäksi kuin esim. rakastamani sushin teko. Meillä oli tarjolla mm. avokadoa, ruohosipulia, rucolaa, tonnikalaa, kanaviipaileita, erilaisia kastikeita valkosipulista mausteisempaan kiinalaiseen Hoisihiniin saakka. Mies keksi lisätä mukaan paahdettuja auringonkukan siemeniä, jotka osoittautuivat aivan ihaniksi!

Riisipaperin ostimme aasialaisia elintarvikkeita myyvästä kaupausta, pakkaus maksoi n. 3 euroa ja paperiarkkeja yhdessä paketissa on paljon. Meidän kahdenkeskinen herkuttelumme kevensi rasiaa n. 20 % verran.

Aineksia. Meillä oli erilaisia aineksia runsaasti tarjolla, kumpikin sai tehtyä mieleisiään herkkuja. Näin on helppo miellyttää myös ruoka-allergikkoja tai muuten vain nirsoja syömäreitä, kuten allekirjoittanutta.

Paistoimme täytteeksi myös yhden satsin salaattia pannulla öljyn ja valkosipulin kanssa. Hyvää tuli!

Höyrytettyjä wokki-vihanneksiakin oli. Täytteeksi voisi myös sopia munakas, lihasuikaleet... Koska riisipaperi ei ole suolaista, voisi rullan ehkä toteuttaa makeanakin - täyttää vaikkapa ananaksella, persikanpaloilla tai mansikkasuikaleilla.

Purkista otettu riisipaperin pala näyttää tältä. Paperi on kovaa mutta haurasta, joten käsittele varoen.

Meillä oli pöydässä lautanen vedellä täytetty lautanen, jossa "uitimme" paperin nopeasti 
molemmilta puolilta. Sitten nostimme paperin hetkeksi rullausalustalle pehmenemään. Me käytimme rullausalustana leikkuulautoja, mutta homma onnistunee myös lautasen avulla.

Kun paperi on koostumukseltaan pehmeän kumimainen, voi rullaus alkaa. Asettelimme pyöreän paperin keskiosaan toivotun yhdistelmän täytettä. Sitten taittelimme nyytin kasaan aloittaen vetäen ensin alimmaisen reunan täytteiden päälle, sitten oikean ja vasemman ja ylimmän. Yritä tehdä nyytistä tiukka ja muista että kostea riisipaperi tarttuu kiinni helposti...

Ensimmäinen rullani. Kuten kuvasta näkyy, rullaus ei ihan onnistunut (mutta hyvältä maistui silti).
Riisipaperin läpinäkyvyys mahdollistaa myös aineksilla taiteilemisen, minä laitoin pohjalle Rucolan lehden joka tuli näinkin nätisti esiin.

Auringonkukansiemenrulla. Alla salaattia, Hoishin-kastiketta ja kanaa. 2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä, näitä on kokeiltava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vaan. Riisirullat tuntuvat sellaiselta ruoalta joka taipuu aika moneksi, netistä varmaan löytyy vinkkejä vietnamilaisiin makuihin tai sitten voi säveltää omia makuyhdistelmiä. Rullat ovat minusta helpompia tehdä kuin sushi ja loppujen lopuksi aika terveellistäkin ruokaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!