sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Kuujuhla

Tänä vuonna kiinalaista Kuujuhlaa (tunnetaan myös nimellä Keskisyksyn juhla)  vietetään 12.9, täyden kuun aikaan. Kuujuhla on yksi tärkeistä kiinalaisista juhlapäivistä, siinä juhlistetaan sadonkorjuun päättymistä, kuuta ja tietysti perhettä, tärkeä elementti monissa paikallisissa juhlissa. Juhlan aikana perhe kokoontuu yhteen katselemaan täysikuuta ja syömään pomeloita ja kuukakkuja. Juhlimistapoja (ja kuukakkureseptejä) on monia, alueesta riippuen. Juhlaan voi liittyä lyhtyjen sytyttämistä, suitsukkeiden polttamista, voikukan lehtien keräämistä ja tulilohikäärmeen tanssia.

Yksi Kuujuhlaan keskeisesti liittyvä tarina on Houyi ja Chang'e:n, Kuun jumalattaren, legenda. Tarina ajoittuu n. vuoteen 2200 eKr, legendaarisen keisari Yaon hallintakaudelle. Tarinasta on monia erilaisia versioita, tässä yksi niistä.

Houyi oli kuolematon, Chang'e, hänen vaimonsa, oli kaunis nuori tyttö, joka työskenteli Jadekeisarin (Taivaan keisari) palatsissa tämän vaimon palvelijattarena. Houyi herätti kateutta muissa kuolemattomissa, jotka solvasivat tätä Jadekeisarin edessä. Houyi ja hänen vaimonsa ajettiin pois taivaasta ja pakotettiin asumaan maan päällä. Hoyui joutui metsästämään henkensä pitimiksi ja hänestä tulikin taitava jousimies.

Noihin aikoihin aurinkoja oli kymmenen, ne olivat kolmijalkaisen linnun muotoisia ja itäisen meren rannalla kasvavassa mulperipuussa. Joka päivä yksi aurinkolinnuista matkasi ympäri maailman vaunuissa joita ajoi Xihe, auringojen äiti. Eräänä päivänä aurinkolinnut muodostivat ympyrän, jonka keskellä maa oli ja aloittivat tulipalon. Kiinan keisari Yao kutsutti paikalle Houyin, taitavan jousimiehen, ja pyysi tätä ampumaan kaikki muut aurinkolinnut, yhtä lukuunottamatta. Hoyui teki työtä käskettyä ja tehtävän suoritettuaan, antoi keisari Yao hänelle palkinnoksi pillerin, joka toisi ikuisen elämän. Keisari kertoi Houyille ettei tämä saanut nielaista pilleriä nopeasti, vaan hänen tuli rukoilla ja paastota vuoden ajan valmistaakseen itsensä ikuisuutta varten.

Houyi otti pillerin ja piilotti sen. Eräänä päivänä keisari Yao kutsui hänet jälleen luokseen. Miehensä ollessa matkoilla, Chang'e huomasi valkoisen valonsäteen tulevan piilopaikasta ja löysi pillerin. Hän nieli sen ja huomasi yht'äkkiä osaavansa lentää. Kun Houyi palasi kotiin, hän tajusi mitä oli tapahtunut ja alkoi sättiä vaimoaan.Chang'e pakeni paikalta lentämällä ulos ikkunasta. Houyi ajoi häntä takaa puoliväliin taivasta mutta joutui palaamaan takaisin maahan kovien tuulien takia. Chang'e taas saavutti kuun ja siellä hän yski ylös palasen pilleriä eikä siis enää voinutkaan lentää.

Kuussa asui jänis ja nyt Chang'e käski jänistä tekemään uuden pillerin. Sen avulla Chang'e voisi palata takaisin maahan aviomiehensä luokse. Legendan mukaan jänis edelleen työstää yrttejä ja yrittää tehdä tuota pilleriä. Houyi taas rakensi itselleen palatsin aurinkoon ja kerran vuodessa, Kuujuhlan aikaan, hän tapaa vaimonsa. Tästä syystä kuu on Kuujuhlan aikaan erityisen täysi ja kaunis ja Chang'e tulee ulos palatsistaan ilahduttamaan meitä tanssillaan.

Hauskaa kuujuhlaa kaikille, katselkaa Chang´en tanssia rakkaidenne kanssa!


Kuukakkuja


Kuukakkuja

2 kommenttia:

  1. <3 Ihana tarina! Hyvää kuujuhlaa teille molemmille :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, samoin sinulle! Vaikkei tämä suomalainen juhla olekaan, niin kuu näyttää oikein kauniilta nyt joten miksipä emme juhlisi sitä?!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!